De 10 FAQ over geluidsschermen voor tuinen

De 10 FAQ over geluidsschermen voor tuinen

1. Wat kost het?

Met stip op 1 van de vaakst gestelde vragen. Standaard beantwoorden we die vraag met een wedervraag: Wat kost een auto?

De aanschaf van een Greenwall geluidsscherm is heel wat anders dan het kopen van een schutting.. ook financieel gezien. In bijgaand schema hebben we de kosten van verschillende erfscheidingen op een rijtje gezet.

Wil je een zelf een geluidsscherm plaatsen, dan kun je al vanaf € 100,- per m2 een Greenwall kopen. Wil je dat wij hem voor je plaatsen, de eventuele palen zetten en de Greenwall van planten voorzien en de boel netjes voorbereiden en afwerken, dan mag je uitgaan van een m2-prijs van ca. € 250,-. Een behoorlijke, maar nuttige investering in het woongenot!

Naar boven


 

2. Werkt het wel?

Absoluut! Alle Greenwall producten zijn in een laboratorium getest op hun geluidwerende eigenschappen en mogen daarom met recht geluidsschermen worden genoemd.

Wel is van belang dat je het scherm op de juiste plek zet, en voldoende hoog en lang maakt. Geluid neemt de weg over en om het scherm heen, en die weg moet je zo lang mogelijk zien te maken voor het beste resultaat.

Geluid kan ook worden weerkaatst door bebouwing in de buurt, waardoor het via een omweg toch bij jou in de tuin belandt.

Naar boven


 

3. Hoeveel geluid scheelt het?

Dat is een hele terechte vraag, en tegelijk heel moeilijk om eenvoudig te beantwoorden. Dat heeft ook met de vorige vraag te maken, maar ook met andere factoren.

De geluidsbron; Is dat wegverkeer, een zwembadpomp of een schoolplein? Welke toonhoogte hoor je? Zijn het piekgeluiden of is het continu lawaai?

De omgeving; Is er veel bebouwing in de buurt? Ligt er een plein of een vijver? Allemaal elementen die geluid verder dragen of weerkaatsen.

Jij; Waar ervaar je de overlast? Zit je tegen een muur, of onder een overkapping? Ben je de enige die zich er aan stoort of zijn er meer?

De beste manier om vooraf het effect van een geluidsscherm te bepalen is een GE (GeluidsEffect) onderzoek. Je leest er alles over in vraag 9.

Naar boven


 

De 10 FAQ over geluidsschermen voor tuinen

4. Hoe hoog moet een geluidsscherm zijn? En hoe lang?

Een geluidsscherm moet de weg die het geluid van de bron naar de ontvanger aflegt zo lang mogelijk maken.

Een oneindig lang en hoog scherm geeft dan het beste resultaat, maar is niet realistisch. Er zijn wel een paar stelregels waar je mee kunt rekenen:

Een geluidsscherm moet minimaal 1 meter hoger zijn dan de rechte lijn tussen de bron en de ontvanger.

Als je zittend op het terras (oorhoogte 1,2 m) last hebt van scheurende motoren achter je huis (bronhoogte 60 cm), dan is de minimaal vereiste hoogte 1,6 m als je het scherm naast de weg zet, of 2,2 m pal naast je op het terras.

Geluid van een geluidsbron heeft over een hoek van 127º invloed op je

Staat de geluidsbron op één punt zoals bv. een warmtepomp, dan dien je die 127º hoek vanaf de bron te bekijken. Bij overlast van een weg hanteer je deze hoek vanaf de plek waar je last hebt van het geluid.

Bovenstaande afbeelding maakt precies duidelijk wat dat betekent.

Naar boven


 

5. Wat is het verschil tussen geluidsisolatie en –absorptie?

Zonder al te technisch te worden: geluidsisolatie is de mate waarin het geluid niet door de Greenwall heen dringt. Met name de dikte van het scherm en het gewicht spelen daarbij een belangrijke rol. Vergelijk het een beetje met warmteisolatie.

Geluidsabsorptie is de mate waarin geluid wordt geabsorbeerd en niet wordt weerkaatst. Vergelijk het geluid in een kale ruimte (zonder tapijt, gordijnen, wandbekleding en meubels: hol en galmend) maar eens met dat in een ingerichte kamer. Een hoge absorptiewaarde is misschien nog wel belangrijker dan een hoge isolatiewaarde, omdat reflecterend geluid elders of via een omweg alsnog overlast kan veroorzaken.

Naar boven


 

6. Wie moet het betalen?

Lastige vraag! Eigenlijk moet je jezelf de volgende vragen dan eerst stellen:

  • Is er sprake van geluidoverlast?
  • Wie of wat veroorzaakt die overlast?
  • Is dat toegestaan?
  • Wie profiteert er van een geluidsscherm?

In het algemeen geldt: geluidoverlast veroorzaakt door verkeer moet binnen de perken gehouden worden door de wegbeheerder (bv. de gemeente, provincie, rijk). Die hanteert normen die bij wet geregeld zijn. Als de weg niet aan de norm voldoet is de wegbeheerder verplicht voor zijn rekening maatregelen te treffen. Zie daarvoor ook deze video.

Niet alle vormen van geluidoverlast zijn bij wet geregeld. Geluidoverlast door de buren bijvoorbeeld is niet vastgelegd (vraag het maar aan de Rijdende Rechter….) In dat geval zijn er 2 opties: je spreekt af dat je de kosten van het geluidsscherm deelt en zet deze op de erfgrens, of koop je het scherm zelf en zet je die in je eigen tuin.

Je kunt ook samen met de buren een geluidsscherm aanschaffen tegen de overlast van de weg die achter jullie huizen, woonwijk of recreatiepark langs loopt.

Bedrijven hebben vaak een vergunning nodig als ze structureel veel geluid produceren en moeten dus ook maatregelen treffen als ze de normen overschrijden.

In alle gevallen geldt: ga in gesprek met elkaar en zoek gezamenlijk naar een oplossing.

Naar boven


 

7. Wat is een GE-akoestisch onderzoek en wat kost dat?

Een Geluids Effect (GE) of akoestisch onderzoek is een mogelijkheid om vooraf te bepalen hoeveel effect een geluidsscherm voor je zal hebben, rekening houdend met verschillende factoren.

Zo zijn de afmetingen van het scherm, de bron, de plek waar de overlast ervaren worden en de omgeving. Het onderzoek voorspelt hoeveel geluidsreductie we verwachten te bereiken ten opzichte van het huidige niveau. Het onderzoek wordt gedaan achter een bureau, met een akoestisch programma. Door in de software met de lengte en hoogte van het scherm te variëren is het ook mogelijk om het resultaat te optimaliseren, en bijvoorbeeld tot betere resultaten te komen.

Het resultaat van het onderzoek is een getal, wat het aantal Db reductie voorspelt. Door middel van geluidsfragmenten kunnen we je vervolgens laten horen wat dat getal in de praktijk betekent.

Een eenvoudig akoestisch onderzoek kost € 950,-. Het mooie ervan is, dat je je beslissing om een geluidsscherm aan te schaffen pas ná het onderzoek doet, en op deze manier dus verzekerd bent tegen een miskoop.

Naar boven


 

8. Kan ik een geluidsscherm zakelijk aanschaffen?

Jazeker! De Greenwall is zowel bedoeld voor de particuliere als de zakelijke markt.

Voor de zakelijke markt is er zelfs een fiscaal voordeel vanwege de milieuvriendelijke investering. Zie ook de volgende vraag.

Naar boven


 

9. Is er subsidie voor de aanschaf van een Greenwall?

Voor zover wij weten is die er niet. Wellicht zijn er lokale initiatieven die de aanschaf van milieuvriendelijke, duurzame of groene initiatieven stimuleren, waar je gebruik van kunt maken.

Voor zakelijke relaties is er de MIA/VAMIL-regeling. Deze fiscale voordeelregeling is er voor bedrijven die investeren in duurzame en milieuvriendelijke maatregelen. Greenwall wordt als één daarvan vermeld op de Milieulijst 2019 van het Ministerie van Economische Zaken. Wij adviseren je om contact op te nemen met je boekhouder voor meer informatie.

Naar boven


 

10. Ik wil een huis kopen aan een drukke weg. Wat adviseren jullie?

Eigenlijk gelden alle vragen hierboven ook voor jou, behalve… Je wilt nog niet wilt investeren in onderzoeken zo lang de koop niet zeker is, en je niet wilt kopen als je niet zeker weet of het probleem wordt opgelost…

De oplossing: laat de verkopende partij het onderzoek uitvoeren. Dat heeft de volgende voordelen:

  • Deze kan aantonen dat het geluidsniveau met een geluidsscherm daadwerkelijk zal dalen;
  • Deze kan het onderzoek gebruiken voor elke potentiële koper die zich daar zorgen over maakt;
  • Het verhoogt de waarde van de woning;
  • Voor de makelaar hebben we een aparte informatiepagina: Wat kan een makelaar doen bij vragen over geluidsoverlast?

Met bovenstaande antwoorden hopen wij meer duidelijkheid gegeven te hebben over het effect van een Greenwall. Staat je vraag er niet bij? Stuur ons dan gerust een email.

Naar boven