Vier voordelen van klimop

Vier voordelen van klimop

Klimop, de altijd groene klimplant. De één ziet de plant als een plaag, terwijl de ander niets liever ziet dan een gezonde klimop met dikke lianen. Dat een klimop onderhoudt nodig heeft, dat is duidelijk, maar waar geldt dat niet voor? In dit blog gaan wij in op de voordelen van klimop in de tuin.

Voordelen van klimop

1. Het hele jaar groen
Een tuin met klimop is verzekerd van een jaar rond groen. Want het blad van de klimop valt niet massaal af zoals bij loofbomen het geval is. In de winter is de klimop even groen als in de zomer. En groen, dat maakt de meeste mensen vrolijk. Onderzoek wijst uit dat mensen in een groene omgeving minder kans hebben om depressief te raken. Dat is dan het eerste voordeel: de klimop is altijd groen en dat heeft een gunstig effect op het welzijn van ons mensen.

2. Klimop werkt isolerend
Het tweede voordeel komt ook ten goede aan de bezitter van de klimop. Tenminste, als de klimop tegen de muur opgroeit. De klimop fungeert dan namelijk als een extra isolatie. De koude wind wordt gebroken door de klimop waardoor de muur minder snel afkoelt. En in de zomer houdt het groene blad het brandende zonlicht van de muur af. Waardoor het een stuk koeler blijft.

3. Insecten profiteren volop
Maar ook voor de biodiversiteit is de klimop een goede tuinplant. Ontzettend veel insecten profiteren van de klimop. Je kunt wel stellen dat de klimop de redding is van veel insecten. Want een klimop bloeit tot in de winter aan toe. En dan is hij vaak de enige bloeiende plant. En dus ook de enige voedselbron voor insecten. Vroeg in het najaar weten dagvlinders als dagpauwoog, atalanta en gehakkelde aurelia de klimop te vinden. En ook nachtvlinders weten de nectar van de klimop te waarderen.

Wist je trouwens dat er ook een bijensoort is die vrijwel uitsluitend op de klimop voorkomt? Die bij draagt de toepasselijke naam klimopbij en kom je tegen in de Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen. Overigens kun je de klimop ook als bodembedekker inzetten. Dat gaat uitdroging van de bodem tegen én is goed voor insecten en andere ongewervelde dieren die op de bodem leven. Maar ook amfibieën en egels houden wel van een groene bodem.

4. Een magneet op vogels
Een dikke klimop werkt ook als een magneet op vogels, het vierde voordeel. Merel, zanglijster, zwartkop en roodborst, ze weten de donkere besjes van de klimop best te waarderen. En wil je graag huismussen in de tuin? Dan is de klimop ook een goede keus. Hoe dikker de klimop, hoe meer kans op de huismus in de tuin. Huismussen schuilen namelijk liefst tussen takken en bladeren. Je snapt: een dikke klimop is daar heel geschikt voor. En merels en zanglijsters nestelen tussen de lianen van een dikke klimop. Hang je een nestkastje tussen de klimop, dan maak je ook nog kans op een koolmees of pimpelmees.