Van tuinafscheiding tot groen geluidsscherm

Van tuinafscheiding tot groen geluidsscherm

“In eerste instantie zochten wij met onze groen begroeide tuinafscheiding onze markt bij hoveniers, maar we kwamen er al snel achter dat ons product heel goed functioneert tegen geluidsoverlast,” Erik Muggen startte samen met een bevriend hovenier ‘Greenwall bv’ en zette daarmee elf jaar geleden in op duurzame geluidsschermen. Redactielid Barbara sprak met directeur Erik over dit – voor Europa – unieke product.

De geluidsschermen van Greenwall zijn te herkennen aan hun ‘groene’ uitstraling en zijn volledig afbreekbaar. De kern van de muur is een speciaal voor deze functie ontwikkeld substraat in een geraamte van onbewerkt ijzer, dat met kokosdoek en Hedera (klimop) is bekleed. Daarnaast zit er ook nog een ‘groene’ gedachte achter. Erik: “Al tijdens het productieproces houden we rekening met de natuur, we gebruiken materialen die niet slecht zijn voor het milieu en maken gebruik van groene stroom. We proberen maatschappelijk verantwoord te ondernemen door mensen in te zetten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het lukt niet altijd, maar daar waar het kan, passen we het duurzaamheidsprincipe toe.”

Groen langs de snelweg

Greenwall is goed voor geluidsschermen tot drie en een halve meter hoogte. Dat is een van de belangrijkste redenen dat je de groen begroeide schermen (nog) niet langs de snelweg ziet; daar moeten ze vijf tot zeven meter hoog zijn. Op de vraag of de Greenwall net zo goed is als een betonnen muur geeft Erik lachend antwoord. “Jazeker! We schermen net zoveel geluid af als de betonnen variant en absorberen het geluid beter. Het grote voordeel van de groene muur is dat de Hedera één van de beste planten is om in te zetten tegen luchtverontreiniging, het haalt wel tót acht procent fijnstof uit de lucht. Daarnaast ziet het er natuurlijk voor omwonenden veel prettiger uit.”

Houdbaarheidsdatum

Een muur van beton die staat, en zal niet meer vergaan. Hoe zit het met de houdbaarheid van de Greenwall? Erik vertelt: “Wanneer onze schermen lange tijd staan, vergaan het geraamte en het kokosdoek, maar de kern niet. Het mooie is dat de plantgroei het op dat moment overneemt. De massa die het substraat, de wortels, de ranken en het blad samen hebben, neemt de eigenschap van het geraamte en het doek over. De muren blijven dus net zo lang staan als een betonnen muur.”

Beren op de weg

“De traditionele gedachte van de markt werkt niet in ons voordeel. Veel van onze opdrachten komen vanuit een gemeente, zij vinden het product interessant en het draagt bij aan hun groene uitstraling. Wanneer zo’n project vervolgens wordt uitgezet bij een aannemer, zien zij beren op de weg. De aannemerij kiest helaas nog vaak voor de traditionele producten, die minder duurzaam, maar wel goedkoper lijken te zijn,” legt Erik uit.

Drent zoekt Drent

‘Duurzame Dates Drenthe’ is de plek voor Drentse ondernemers om te netwerken en andere duurzame initiatiefnemers uit de provincie te ontmoeten. Erik was erbij. “Tijdens de Duurzame Dates kom je met gelijkgestemden in contact. Waar we eerst met machinebouwers buiten Drenthe spraken, zitten we nu met bouwers uit Emmen en Coevorden aan tafel. Ik vind het belangrijk samenwerkingen aan te gaan met bedrijven binnen Drenthe. Ik heb gemerkt dat leveranciers in Drenthe minder snel terugdeinzen wanneer iets lastig lijkt. De Drent met nuchterheid zal snel zeggen “Nou laten we eens kijken en een proef doen,” en dat maakt de samenwerking prettig. Het klinkt een beetje raar, maar misschien snappen de Drenten elkaar gewoon wat beter.”

Bron: Drenthe in Transitie