“Mooi geluidsscherm, jammer van de beplanting”

“Mooi geluidsscherm, jammer van de beplanting”

De intenties zijn goed, zowel van opdrachtgever, ontwerper als aannemer, als de opdracht luidt een geluidsscherm te bouwen dat ‘met groen beplant’ uitgevoerd moet worden. Immers, groen ziet er aantrekkelijk uit, groen filtert fijnstof, slaat CO2 op en produceert zuurstof, maar vooral: groen verkoopt. Groot kans dat de vergunningverlening voor het geluidsscherm nèt even makkelijker verloopt en er wellicht ook nog wat subsidiepotjes voor te vinden zijn.

Hulde dus, voor dergelijke initiatieven. Ook als het een betonnen of aluminium scherm betreft, het kunnen ten slotte niet allemaal Greenwall® geluidsschermen worden.

Waar gaat het mis?

Toch jammer dat het dan in de uitvoering vaak mis gaat. Het groen blijkt vaak de sluitpost van het werk, waarbij kostentechnisch vaak gekozen wordt voor het toepassen van te kleine planten, geplant in straatzand op een te grote afstand van elkaar. De bamboe plantstok blijft bij de kluit staan, want daarmee kan de plant aan het scherm vastgezet worden. Het vervangen van dode planten binnen 1 jaar na aanplant (inboet) is vaak niet aan de orde. Het resultaat is het beeld van een geluidsscherm met armetierige beplanting, dat er jaren over doet om volledig te begroeien, en dus niet doet wat het zou moeten doen: vergroenen.

“Mooi geluidsscherm, jammer van de beplanting”

GGS-beplantingsmodel

Het antwoord op dit probleem is een goed omschreven beplantingsmodel. Voor onze eigen producten, maar ook voor andere geluidsschermen heeft Greenwall daarom het GGS-beplantingsmodel® ontwikkeld.

Het Groen GeluidsScherm-beplantingsmodel® beschrijft

  1. De kwaliteit van de plantstrook langs het scherm;
  2. De grootte en kwaliteit van de planten;
  3. De bevestiging ervan met klimkrammen® aan het geluidsscherm;
  4. Om onkruidgroei tegen te gaan wordt de plantstrook afgestrooid met een bodembedekkende organische meststof en is;

Productblad

Voor het GGS-beplantingsmodel® is een uitgebreid productblad en een standaard bestektekst beschikbaar.

En: er is geen link met een bestaande leverancier. Elke opdrachtgever, ontwerper en aannemer kan gebruik maken van het GGS-beplantingsmodel®, het op (laten) nemen in het bestek en toepassen. En elke schakel in dit proces profiteert er van.

Greenwall neemt het standaard op in haar aanbiedingen richting haar opdrachtgevers.

Worden de wegen weer een stukje sneller groen.