Greenwall houdt lawaai en uitlaatgassen tegen

Greenwall houdt lawaai en uitlaatgassen tegen

BEILEN – Het is een simpel en doeltreffend idee: maak een geluidswal die niet alleen het lawaai van auto’s weert, maar ook de uitlaatgassen tegenhoudt. Een bedrijf uit het Drentse Beilen heeft deze milieuvriendelijke wal ontwikkeld. De truc? Midden in de constructie groeit een klimop die het fijnstof van het langsrazende verkeer een halt toeroept.

De groene geluidswal van Greenwall bestaat pas kort, maar is nu al populair. Nadat eerst particulieren de geluidswerende heg aanschaften om hun tuin te beschermen tegen lawaai en uitlaatgassen, kopen nu ook gemeenten de wal. Tot op heden wordt het scherm vooral geplaatst naast ringwegen en rondom tuinen, nog niet langs de snelweg. „Dat willen we in de toekomst maar kan nu nog niet. Onze constructie wordt met een vaste mal gemaakt en die is niet hoger dan pakweg twee meter. Een geluidswal langs de snelweg moet minstens vier meter hoog zijn, dus onze oplossing kan daar nu nog niet worden toegepast”, zegt directeur Erik Muggen van Greenwall uit Beilen, dat patent op de uitvinding heeft. „Ik verwacht dat we binnenkort ook schermen eenvoudig kunnen stapelen, zodat we ook voor snelwegen geluidswallen kunnen maken.”

Nu nog niet de autosnelweg dus, toch legde het bedrijf de afgelopen twee jaar meer dan 2,5 kilometer aan milieuvriendelijke geluidswal aan. „Het grote voordeel is dat je twee vliegen in één klap slaat. Ten eerste wordt het geluid van auto’s tegengehouden door de stalen buitenwanden. Tussen die platen groeit een klimopplant. De wortels zitten verankerd in de constructie en geven dus geen overlast”, stelt de directeur.

Fijnstof

Ten tweede zorgt de plant ervoor dat stofdeeltjes van uitlaatgassen worden tegengehouden. „De plant neemt die deeltjes niet op en stopt ze alleen. Daardoor wordt de klimop niet ziek van de gassen. Bij een regenbui wordt de plant weer schoongespoeld en verdwijnen de stofjes. Ze komen dan nauwelijks in de tuin terecht.” De klimop moet wel af en toe bijgeknipt worden. Waarom kunnen tuinbezitters dan niet gewoon een heg of een hek met een klimop neerzetten? „Een heg of hek houdt de geluidsoverlast niet tegen. De Greenwall wel.” De groene geluidswal kost enkele honderden euro’s per meter en grofweg 5000 euro voor 20 meter. Volgens Muggen ziet de wal er dankzij de klimop zeer natuurlijk uit.

Het scherm blijft het hele jaar door groen, zo verzekert de directeur. „Natuurlijk moet je de klimop één- of tweemaal per jaar bijknippen, maar zijn kleur verliest hij niet. En hij blijft ook altijd filteren.” De geluidswal kan in een mum van tijd worden aangelegd, omdat die uit vaste onderdelen bestaat, die eenvoudig in elkaar passen. „Die klus is binnen enkele uren sowieso geklaard.”

Plussen & minnen

Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat de Greenwall dankzij de klimop inderdaad uitlaatgassen weert en ook zuurstof produceert. Het is echter niet in cijfers uit te drukken hoe groot die effecten zijn, omdat dat bijvoorbeeld afhangt van de locatie waar het scherm staat. Grootste nadeel ten opzichte van een reguliere geluidswal is dat deze groene versie regelmatig onderhouden moet worden. Directeur Muggen verzekert dat dit met één of twee knipbeurten per jaar is opgelost en dat het nauwelijks moeite kost. De klimop is een sterke plant en zal dus niet binnen enkele jaren afsterven.