Geluidwerende of geluiddempende tuinschermen?

Geluidwerende of geluiddempende tuinschermen?

Hoe noem je een geluidsscherm voor in de tuin: een geluidwerende of een geluiddempende schutting? Of een geluidwerend tuinscherm? En is het eigenlijk geluidwerend of geluidswerend?

Te vaak wordt elke willekeurige tuinafscheiding al snel een geluidswerende tuinafscheiding genoemd. Het lijkt alsof zelfs een haag al geluiddempend groen is, alleen maar omdat deze het zicht op de weg ontneemt: “ik heb de indruk dat het geluid van de weg is afgenomen nu de coniferen zo groot zijn…” Niets is minder waar, al is het een bekend fenomeen. We noemen dat een psychologisch ofwel een fantoom geluidsscherm.

Om een geluiddempende erfafscheiding te realiseren heb je maar 1 ding nodig: gewicht.

Massa houdt namelijk geluid tegen. Heb je er de ruimte voor in je tuin, leg dan een geluidwerende grondwal aan. De aarde is goedkoop en het effect is groot. Het enige nadeel van een geluidswal is de ruimte die het in beslag neemt: een grondwal van 2 m hoog is al gauw 5 m breed…

Heb je die ruimte niet, dan is een geluidswerende schutting een optie, bijvoorbeeld de Greenwall Compact. Deze geluidswerende panelen zijn net als ‘gewone’ schuttingen tegen of tussen palen te zetten en nemen maar weinig ruimte in beslag. De Greenwall Compact zijn speciale geluidsschermen die veel gewicht hebben, dus zorg voor een stevige verankering van de palen in de grond: door het gewicht en de oppervlakte zijn deze geluiddempende erfafscheidingen extra gevoelig voor wind!

Een fraaie tussenvorm zijn de zelfstandig staande geluidswerende wanden van Greenwall: de Greenwall Classic. Speciale geluiddempende elementen die de juiste massa hebben, maar door de brede voet en smalle top zonder noemenswaardige fundering kunnen worden geplaatst. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat deze geluidsschermen met groen begroeid geleverd kunnen worden, en dus met recht ‘groene geluidsschermen’ genoemd worden.

 

Tips en trucs:

  1. Om geluidwerende schuttingen of geluiddempende erfafscheidingen te vergelijken kun je bij de leveranciers vragen naar de Rw-waarde en de DLr-waarde. Hoe hoger dat cijfer, hoe beter de reductie.
  2. Overigens zegt de Dikke van Dale dat het niet uitmaakt of je het hebt over geluidwerende of geluidSwerende tuinafscheidingen. Beide komen foutloos door de spellingscontrole. En dat geldt natuurlijk ook voor geluiddempende/geluidsdempende, geluidisolerende/ geluidsisolerende, geluidreducerende/ geluidsreducerende, geluidkerende/ geluidskerende geluidschermen/ geluidsschermen.