Een Greenwall geluidsscherm hoef je niet te funderen

Een Greenwall geluidsscherm hoef je niet te funderen

Toegegeven: we waren bij Greenwall laatst wel beetje zenuwachtig met die harde storm. Nog niet toen het KNMI de dag van tevoren met de waarschuwing code oranje kwam. Het betekende hooguit dat het iets minder druk op de weg zou worden. Nee, vanaf het moment dat die donderdagochtend vroeg met een donderend geraas het dak van onze hobbykas waaide, heb we niet meer geslapen…

Greenwall geluidsscherm Funderingsloos

Onze Greenwall-geluidsschermen zijn zodanig van bouw dat deze zonder fundering kunnen worden geplaatst. Geen loze kreet, maar een met constructieberekeningen onderbouwd argument. Door de brede voet en de smalle top van de elementen, in combinatie met het hoge gewicht wordt het kantelmoment hooguit éénmaal per 5o jaar bereikt.  Bij voorbeeld tijdens een extreem zware storm….

“Een Greenwall kan zonder fundatie worden geplaatst. Alleen tijdens een storm die hooguit eens per 50 jaar voorkomt, loop je een risico.”

Er was die donderdag zeker sprake van extreme weersomstandigheden. Code oranje werd Code rood. In Den Helder is bij vlagen windkracht 11 gemeten, en het aantal omvergeblazen vrachtwagens overschreed de 50 in totaal. Vanaf half 5 ‘s ochtends heb ik me afgevraagd hoeveel winddruk een Greenwall geluidsscherm eigenlijk voor zijn kiezen krijgt, of een constructeur zijn berekeningen wel laat controleren en wie je als eerste moet bellen als er een Greenwall over de snelweg waait.

Storm in een glas water?

Maar uiteindelijk bleek het voor Greenwall een storm in een glas water. Alle door ons geplaatste geluidsschermen bleken de storm glansrijk te hebben weerstaan, in tegenstelling tot bouwborden, zeecontainers, kliko’s en dixi’s, zo bleek ’s avonds op het 8-uur journaal.

Was er dan geen enkele schade? Toch wel. Enkele van onze klanten meldden dat er takken of zelfs hele bomen op onze groene schermen gevallen waren.  Gelukkig zonder enig persoonlijk letsel. Voor ons is dat een kwestie van de beschadigde elementen verwijderen, vervangen door nieuwe delen en daarmee het  probleem snel en simpel oplossen.

En dat is nog een extra voordeel van prefab elementen: plug & play…