Een dierenhotel op het schoolplein

Een dierenhotel op het schoolplein

De eerste logé meldt zich direct. Als Jos Lesschen het lint doorknipt van het dierenhotel van de Hiëronymusschool in Wognum zoemt er een wesp boven de hoofden van de kinderen van groep 6. “Zie je wel, het werkt”, zegt Lesschen.

De wesp is van harte welkom in het 1.80 meter hoge dierenhotel dat de school gisteren feestelijk in gebruik nam. En nog veel meer insecten, vogelte en zoogdieren. Het hotel biedt dieren een plekje om te schuilen of uit te rusten. In een behuizing van gaaspaneel liggen blokken hout, pijpjes rotan, dennenappels, mos haardblokken en bloempotten. Het zijn prachtige schuilplekjes voor allerlei dieren. De onderste verdieping van het hotel is een kist met een gat waar precies de egel doorheen kan. Een perfect plekje voor de winterslaap.

Het dierenhotel is de school aangeboden door het bedrijf Greenwall, dat een geluidwerende muur van kokosvezel bouwde bij het nieuwe wandelpad naast het schoolplein. Het hotel krijgt een plekje op het enige stukje groen van het schoolplein.

Bord

“En dan hopen we natuurlijk dat er veel dieren op af komen”, zegt schooldirecteur Carolien den Hartog. “Dat is natuurlijk afwachten.” Ze lacht: “Misschien moeten we er een bordje bijzetten: “hier gratis logies en ontbijt.”

De meesters van groep zes hopen dat het hotel een mooi studie-object is voor hun biologielessen. “We hebben al een aquarium in de klas, we zijn erg bezig met de natuur”, vertelt meester Yoeri. De kinderen zijn de hoteliers en moeten er straks voor zorgen dat de schuilplaatsen aantrekkelijk blijven. Carolien de Hartog: “Als het mos vergaat en de dennenappels weggerold zijn, daan gaan we nieuwe zoeken en vullen we het aan.”

Tekst: Connie Vertegaal
Foto: Henk de Weer