De kern van een Greenwall: Cocopeat

De kern van een Greenwall: Cocopeat

De unieke samenstelling van de vulling van een Greenwall-element is regelmatig onderwerp van gesprek. In deze serie blog’s gaan we nader in op  de niet zichtbare, maar o zo belangrijke vulling. Vandaag: Cocopeat!

De Greenwall is een met substraat gevuld geluidwerend element, bedoeld om als geluidsscherm langs (snel)wegen, parkeerterreinen, spoor of op erfgrenzen te plaatsen. Het scherm kan begroeid zijn of begroeibaar met levend groen worden.

De vulling van een Greenwall-element moet inert zijn (niet inklinken), vocht vasthouden, maar ook goede geluidsisolerende en –absorberende eigenschappen hebben. Bovendien moet het duurzaam zijn en aan het einde van de levenscyclus geen reststoffen in het milieu achterlaten.

Er is inmiddels 15 jaar gewerkt aan de optimalisatie van het recept van het vulsel, en alhoewel er kleine wijzigingen zijn doorgevoerd, bestaat de basis nog steeds voor een belangrijk deel  uit cocopeat.

Cocopeat

Cocopeat is een hele foute naam. De officiële benaming is coirpith. Dit wordt ook wel kokosgruis genoemd en zijn de fijnere delen van de kokosnoot. Dit kokosgruis wordt verkregen door de bewerking die plaatsvindt tijdens het ontvezelen van de noot. De vezels is het hoofdproduct en de kokosgruis (=coirpith) is het “afvalproduct”. Dit coirpith wordt verzameld en behandeld. Vaak zijn er enige vezeltjes nog in omdat niet alle vezels van de kokosnoot netjes eruit worden gehaald. Dit alles wordt gewassen en als het goed is gebufferd met een meststof. In de kokosnoot worden namelijk alle schadelijke zouten opgeslagen die schadelijk zijn voor de plant (palm). Deze zouten worden eruit gewassen en vervolgens geperst in blokken. Echter, de wat betere kwaliteit is gewassen en gebufferd. Dit bufferen gebeurt om de voedingsstoffen dan weer beschikbaar te maken voor de plant. Een relatief technisch verhaal maar zou er wel veel meer over kunnen vertellen.

In de professionele potgrondbranche wordt coir pith (kokosgruis) gemengd met veen. Beide grondstoffen hebben zo hun unieke eigenschappen. Het grote voordeel van kokosgruis is dat het enorm goed water opneemt na verdroging en enorm veel poriën bevat. Dit is enorm goed voor het wortelgestel.

Greenwall-substraat

Het woord substraat is de parapluterm voor potgrond, kokos, perliet, steenwol en andere materialen. DE Greenwall-elementen worden gevuld met het Greenwall-substraat. In dit substraat zit een belangrijk deel coirpith, en géén (kunst-)stoffen zoals glas- of steenwol of (klasse-1) verontreinigde grond. Het door Greenwall gebruikte substraat is voorzien van een RHP-keurmerk en wordt exclusief geleverd door leverancier BVB. Mede door de structuur van het mengsel scoort een Greenwall akoestisch hoog op zowel geluidsisolatie (33 dB) als -absorptiewaarden (11 dB).