Broem-broem

Broem-broem

Er is veel te zeggen voor elektrische auto’s. Ze zijn niet alleen erg mooi, maar vooral milieuvriendelijk. In plaats van gebruik te maken van een vervuilende verbrandingsmotor zet een grote accu 4 elektromotoren aan het werk, die de auto geruisloos in beweging zet.

Geruisloos inderdaad. Nog een groot voordeel van deze aandrijving is dat het geen geluid produceert en dus geen overlast veroorzaakt. Want verkeerslawaai is immers geluidoverlast? Het geluid van één auto accepteren we nog wel, maar van een (snel)weg vol auto’s, die in een constante stroom voorbij komt worden we gierend gek. Auto’s die ronken, vrachtwagens die denderen en motoren die dag in, dag uit door de straat brullen houden de gemoederen danig bezig en de rust ver weg.

Is verkeerslawaai dan verkeerd lawaai? Elektrische voertuigen (en dus niet alleen auto’s maar ook scooters en fietsen) zijn zó stil dat andere weggebruikers ze niet meer horen aankomen… Afgelopen week werd bekend dat elektrische auto’s in de VS binnenkort voorzien moeten gaan worden van… geluid. De stijging van het aantal ongevallen met deze voertuigen is dermate hoog dat andere weggebruikers voor accurijders gewaarschuwd moeten worden. Met verkeerslawaai.

Welke geluid zou een elektrische auto moeten gaan maken om op te vallen in het verkeer? Gaat de fabrikant een standaard broem, broem installeren, of krijgen we straks als bestuurder de keuze? De stem van de TomTom kunnen we immers ook zelf bepalen. Kunnen we, net als de beltoon van onze mobiel, straks ook ons eigen verkeerslawaai kiezen?

Ik zou kiezen voor een nummer van Herman van Veen: “Opzij, opzij, opzij….”