Beregenen is meer dan water geven

Een groot deel van het jaar beschikt de grond in Nederland over voldoende water om aan de behoefte van planten te kunnen voldoen. Bij verticaal groen, zoals de Greenwall Classic, is dat een ander verhaal. De Greenwall Classic heeft gedurende het groeiseizoen (mei-september) dagelijks water nodig, anders krijgt de plant watertekort. De groei ligt dan stil, wanneer er dan niet snel water voor de plant beschikbaar is gaat de plant slap hangen, het blad wordt dor en de plant kan zelfs doodgaan. Zo ver moet u het niet laten komen, voordat de planten slap gaan hangen begin je met het geven van water.

Maar water geven doe je niet zo maar. Onderstaand enkele belangrijke tips voor het water geven van de Greenwall Classic:

  • Start tijdig met water geven. Dus niet als de bovengrond al sterk uitgedroogd is. Het wateropnemend vermogen van de grond is dan sterk terug gelopen en het kost uren sproeien voordat dit weer hersteld is.
  • Geef per sproeibeurt voldoende water zodat het vocht goed de grond intrekt en de dieper gelegen wortels bereikt. Hoe vaak je water moet geven is sterk afhankelijk van de wind- en zonintensiteit. Als vuistregel voor een druppelleidingsysteem met beregeningsklok kun je aanhouden iedere dag 2 keer een half uur. Echter in hete droge periodes zul je niet gauw te veel beregenen.
  • Geen druppelleiding? Maak dan bij voorkeur gebruik van een tuinslang met een broeskop, dit zorgt voor een geleidelijke waterafgifte. Het water krijgt dan de tijd om in de grond te trekken. Sproei je bij (felle) zon dan verdampt een groot deel van het water voor het de wortels kan bereiken. Geef daarom bij voorkeur ’s morgens water. De grond is dan afgekoeld en de planten kunnen er beter van profiteren. ’s Avonds water geven heeft als nadeel dat planten lang nat blijven waardoor er bij gevoelige planten schimmelvorming kan optreden.
  • Het kan zijn dat planten overdag slap gaan hangen in de felle zon. Dit behoeft nog niet te betekenen dat ze het te droog hebben. “s Morgens vroeg als de dauw op de bladeren ligt zien ze er vaak weer florisant uit. Het slap hangen van de planten is een methode om de verdamping te verminderen. Zolang de planten dus alleen overdag bij felle zon slap hangen is er geen reden tot extra water geven.

Deskundig advies nodig? Neem contact op met één van onze Greenwall verkooppunten en laat u informeren over de mogelijkheden van bijvoorbeeld automatische beregening. Bent u in het bezit van een Greenwall Classic met automatische beregening, maar bent u vergeten hoe het instellen werkt? Kijk dan hier: Verzorging