Wat kan ik als makelaar doen tegen bezwaren over geluidoverlast?

Wat kan ik als makelaar doen tegen bezwaren over geluidoverlast?

Ongetwijfeld heeft u er als makelaar zo nu en dan ook mee te maken gehad: geluidsoverlast. U heeft een prachtige woning in de verkoop, op een ruime kavel, landelijk gelegen maar toch op korte afstand van alle voorzieningen, schitterend gerenoveerd en in uitstekende staat, met een hele schare belangstellenden voor een bezichtiging.

Helaas haakt de één na de andere kijker na het bezoek af vanwege de geluidoverlast, bijvoorbeeld als gevolg van het drukke verkeer, speelterreinen of luidruchtige buren in de directe omgeving van de woning. Waardoor de perfecte woning tot ieders verbazing onverkoopbaar blijkt, zelfs na een substantiële daling van de vraagprijs.

 Wat kan de makelaar in deze situatie doen?

  1. Akoestisch onderzoek laten uitvoeren
    Voer al vooraf een oriënterend akoestisch onderzoek uit naar het effect van een geluidsscherm in de tuin. De potentiële koper die het verkeerslawaai als bezwaar aanmerkt kunt u op deze manier geruststellen. Deze haakt niet af en zal zijn aankoopbeslissing baseren mede op de resultaten van dit onderzoek. Door het onderzoek vooraf uit te voeren is het voor alle belangstellenden en al tijdens de eerste bezichtiging beschikbaar.
  2. Niet bagatelliseren
    Bagatelliseer (iets onbelangrijker laten lijken dan het waarschijnlijk is) de reactie van de kijker niet: de potentiële klant heeft het euvel immers opgemerkt en geluidoverlast is een subjectieve waarneming: wat de één als hinderlijk ervaart zal een ander nauwelijks opmerken.
  3. Geluidsschermen plaatsen
    U kunt ook de verkopende partij aanraden om (preventief) een geluidsscherm te plaatsen. De kans is groot dat daarmee het geluidsniveau in de tuin dusdanig daalt, dat het niet meer als storend wordt ervaren. De verkopende partij hoeft daardoor niet of nauwelijks met de vraagprijs te zakken om de woning verkocht te krijgen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Wij zijn gespecialiseerd in geluidsoverlast en de hinder daarvan. Onze natuurlijke geluidsschermen zijn zonder fundering te plaatsen en hebben een hoge geluidsisolatie. Neem contact op voor vrijblijvend advies.